Wat is hooikoorts precies?

Wist je dat 1 op de 8 mensen in Europa lijdt aan een graspollen- of boompollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd? De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel die vrij rondzweven in de lucht. Dit stuifmeel kan afkomstig zijn van verschillende grassen, bomen of (on)kruiden.

Niezen en snotteren

Bij een aanval van hooikoorts raken de slijmvliezen geïrriteerd. Met name de slijmvliezen in de neus en de keelholte en de slijmvliezen bij de ogen.

Kenmerkend voor hooikoorts zijn:
• Jeukende, branderige ogen, die voortdurend tranen.
• Rode en gezwollen oogleden.
• Een loopneus, die overgaat in een verstopte neus.
• Niesbuien.
• Moe, koortsig gevoel.
• Benauwdheid.
• Soms hoesten en een pijnlijke keel.
• Jeukend verhemelte.

De klachten kunnen per jaar verschillen (zowel qua sterkte als soort klacht). Deze hoeveelheid stuifmeel kan meer of minder zijn, maar ook spelen de weersomstandigheden een rol. Als het veel regent, blijft er minder stuifmeel in de lucht hangen. Droog weer en wind zorgen juist weer voor veel stuifmeel (pollen) in de lucht en meer/ernstiger klachten.

Oorzaak hooikoorts

Oorzaak van de neusontsteking is een overmatige reactie van het afweersysteem. Bij mensen die hooikoorts hebben, activeren de pollen die in de lucht zitten, en worden ingeademd via de neus. De reactie van het afweersysteem beschadigt bepaalde type cellen in het slijmvlies, de zogenaamde mestcellen. Dit is de oorzaak van slijmproductie en een lopende neus. Stoffen die vrijkomen bij de reactie van je afweersysteem (histamine) zorgen voor prikkeling van de zenuwuiteinden in de neus, met als gevolg de niesbuien.

Wist je dat?

De term ‘hooikoorts’ heeft niets te maken met ‘hooi’ of ‘koorts’. Deze naam is vroeger bedacht door een Engelse arts, John Bostock. Het viel hem op dat hij altijd last had van klachten gedurende de hooiperiode. Omdat hij zich daarbij ook koortsig voelde, noemde hij het hooikoorts. De medische term voor hooikoorts is rhinitis. Het is een veelvoorkomende allergie. Circa 15 tot 20% van de Nederlanders heeft er last van.

Shiatsu en hooikoorts

Met shiatsu wordt het inmuunsysteem versterkt. Door de specifieke behandeling voor hooikoorts zal de prikkeling afnemen en wordt het zelfgenezend vermogen bevorderd.

In het lichaam bestaan segmentale relaties. Er is een wisselwerking tussen de spieren, botten, huid, organen en de regelsystemen. Tot die regelsystemen behoren het sympathische zenuwstelsel (zorgt voor o.a. meer lucht in de longen) en het parasympatische zenuwstelsel (zorgt voor rust en herstel).
Bij hooikoorts spelen de longen en het immuunsysteem een belangrijke rol. De reflexzone ’s van de longen in het bindweefsel liggen met name thoracaal op de rug. De sympathische innervatie (zenuw aansturing) voor de longen liggen in de segmenten Th2-Th5.
De parasympatische aansturing verloopt over de 10e hersenzenuw (nervus vagus). Deze belangrijke zwevende langste hersenzenuw, ontspringt uit de hersenstam en heeft vertakkingen naar vitale organen in het lichaam. Een mogelijke verklaring van verminderende klachten kan worden gezocht in de kalmerende werking van het allergisch reactiemechanisme. Het sympathische systeem komt tot “rust”.

 Gezien de werking van medical taping (kinesiotaping) ook op het bovenstaande berust, gebruik ik dit altijd als extra aanvulling op de  shiatsu behandeling voor een nog beter resultaat.

Handige Tips

1. Houd rekening met de hooikoortsberichten op radio, televisie, teletekst en/of internet.
2. Vermijd buitenactiviteiten zoveel mogelijk wanneer de pollentellingen (erg) hoog zijn.
3. Houd bij droog weer de ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten. Lucht uw huis, indien nodig, vroeg in de morgen of laat in de avond wanneer de hoeveelheid pollen in de lucht lager is.
4. Houd in de auto ramen en luchttoevoer van buiten gesloten. U kunt de aanschaf van een pollenfilter overwegen.
5. Vermijd roken of het ‘meeroken” alsmede het inademen van prikkelende stoffen zoals de geur van lijm, verf, reinigingsmiddelen of parfum omdat dit de hooikoortsklachten kan verergeren.
6. Droog uw wasgoed bij voorkeur binnen of in een droger tijdens het pollenseizoen.